Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Rumunsko - pestrá dovolená v horách i u moře

Hledáte-li netradiční dovolenou, kdy strávíte více dní poznáváním než lenošením u moře, Rumunsko je ideální volbou. Většině lidí se vybaví nejen výborní sportovci, legendární vůz Dacia, komunistický diktátor Ceauşescu, stále vandrující cikáni, lesní železnice, ale hlavně hory, dobré víno a pasoucí se stáda ovcí.

Jak se s touto zemí seznámit? Třeba na zájezdu s CK Poznání. Ideálním řešením se jeví kombinace pobytu v horách, městech a u moře. Vzdálenosti mezi těmito místy pak snadno a za levný peníz překonáte vlakem či autobusem. Vezměte proto následující řádky jako návod na letní poznání nedaleké balkánské země Rumunska.


Foto: pohoří Bucegi

Rumunské hory

Z pohoří v Rumunsku lze zmínit pro přehled jen některé - jsou v abecedním pořadí:

Apuseni (Propastné hory), NP - součást Západních Karpat, krasová oblast s velkým množstvím jeskyní, skládá se z řady horských pásem porostlých hustými lesy, místy horské louky, speleologicky velmi zajímavá oblast

Bucegi, NP - pohoří jižně od Braşova dává název stejnojmennému národnímu parku, nejvyšší vrchol Omul 2 506 m je známý prazvláštními kamennými útvary zvanými Babele, národní park je přístupný několika lanovkami, pohoří dalo název místnímu pivu

Făgăraş - je nejvyšším a nejrozsáhlejší pohořím Rumunska, setkáte se zde s velkým množstvím jezer a luk, na kterých se pasou ovce ve výšce přes 2 000 m, pohoří skrývá i nejvyšší horu Rumunska - Moldoveanu (2 544 m), v zimních a jarních měsících je pohoří vhodné pro skialpinismus

Maramureş - pohoří nacházející se na hranicích s Ukrajinou, vhodné spíše pro romantické povahy, nejvyšší hora Pietrosul dosahuje výšky 2 303 m, za návštěvu stojí dřevěné stavby, kde lze zakoupit řezbářské výrobky typické pro tento kraj

Retezat, NP - západní část Jižních Karpat, třetí nejvyšší pohoří na území Rumunska, tvarováno ledovci, nejvyšší hora Peleaga 2 509 m, národní park se nachází v západní části pohoří, vzácné druhy flóry i fauny, lze zde spatřit pěnišníky (Rhododendron sp.), jež rostou na podloží krystalických hornin

Rumunské hory jsou pro cestovatele-trekaře-horaly zajímavé především díky faktu, že jsou prakticky pusté. Snad jen s výjimkou Făgăraşe. Co se týká ubytování, využít můžete útulen horolezeckého klubu, pasteveckou salaš nebo vlastní stan postavený téměř kdekoli, to podle toho co vám vaše peněženka dovolí. Útulny či chaty jsou ale tak řídce zastoupeny, že vždy počítejte s přechodem na těžko (stan, karimatka, spacák). Na mapách, které jsou běžně k dostání i u nás, jsou spolehlivě vyznačeny prameny pitné vody. Na trasách funguje dobrý systém turistického značení, byť vás zavede na místa, kde máte pocit, že jste se rázem ocitli na začátku 20. století.


Foto: pohoří Făgăraş- jezero Călţun

Putování rumunskými horami si můžete zpestřit průzkumem jeskyní, propastí nebo návštěvou pravoslavných klášterů. Každé pohoří je navíc úplně jiné. Najdete zde hory bělostně vápencové, rozeklané a skalnaté, sopečného původu nebo i hory zaoblené. V Rumunsku si proto vybere každý dle svého gusta. Typickým horským střediskem je např. Braşov, z kterého vedou cesty do okolních kopců. Tam se můžete setkat s poněkud větším zahuštěním turisty. Toto je však spíše výjimkou, v rumunských horách totiž rozhodně nečekejte vyšlapané chodníčky, na jaké jste zvyklí např. z Alp. Půjdete-li na několikadenní přechod, čeká vás spíše cesta osamělými kopci, kde jediný koho potkáte, bude bača z nedaleké salaše. Tu pak můžete využít k nabrání pitné vody nebo jako místní prodejnu sýra a mléka.

Městečka, místa a památky v Rumunsku

Až vás omrzí putování horskými hřebeny, průsmyky a údolími, navštivte neméně poutavé rumunské vnitrozemí. Mezi nejvíce zajímavá místa pak samozřejmě patří ta, která jsou pod ochranou UNESCO. Většina těchto lokalit pak dává vzpomenout na původ rumunského obyvatelstva - na kmeny Dáků: 

Dřevěné kostely v oblasti Maramureş (UNESCO) - na severovýchodě země nalezneme v pohoří Maramureş výběr osmi dřevěných kostelů, které jsou považovány za ukázky různých architektonických řešení z různých oblastí i dob

Sighişoara (UNESCO) - jediné obydlené opevněné rumunské město pocházející z 13. st., je rodištěm legendárního Vlada III. Tepese - Narážeče, přezdívka podle záliby v popravách narážením na kůl.


Foto: Sighişoara

Timişoara (Temešvár) - jedno z největších měst země, kulturní, univerzitní a průmyslové centrum, poprvé připomínáno na začátku 11. st. v době Byzancie, ve 13. st. vypleněno Mongoly, poté osídleno uherskými králi a dobyto Turky, v r. 1989 tady započala revoluce proti diktátoru Ceauşescovi, dnes centrum rumunského Banátu, mnoho památek ve stylu vídeňské architektury, Kostel Tokes - klíčové místo revoluce r. 1989, náměstí Piaţa Unirii, zámek z přelomu 14. a 15. st., budova opery či městské radnice z 18. st.

Transylvánie (též Sedmihradsko) - západní část dnešního Rumunska, území hustých lesů na úbočí Karpat charakteristické mohutnými středověkými hrady a malebnými městečky, místo střetu mnoha kultur, tradic, náboženství, místo věčného sporu Rumunů s Maďary o prapůvod osídlení. Město Sighişoara a okolí je pod ochranou UNESCO díky sedmi světoznámým vesnicím s opevněnými kostely z 13.-16. st., které jsou živým obrazem kulturní krajiny této oblasti

Moldavské kostely (UNESCO) - na východě země nalezneme sedm kostelíků zdobených freskami z 15.-16. st., považují se za vrchol byzantského umění

Moře a Dunaj

Na území Rumunska stojí za zmínku dvě vodní plochy. První z nich je Danube Delta (Delta Dunaje, NP, UNESCO) - unikátní přírodní oblast. Z celkové plochy se 80% nachází na území Rumunska, zbytek se nachází na Ukrajině. Delta se větví do tří hlavních říčních ramen na jižním pobřeží ji tvoří též několik velkých jezer a močálů. Žije zde přes 300 druhů ptáků a 150 druhů ryb, mnoho druhů obojživelníků a plazů. Unikátní je i flóra čítající přes 100 endemických druhů. Do některých oblastí vstup pouze na zvláštní povolení. Vstupní branou do delty je město Tulcea. Nezapomeňte repelent a moskytiéru. Druhou z oblastí je pak bezpochyby Černomořské pobřeží - pláže o délce více než 240 kilometrů. Moře zde je poměrně klidné, přináleží k němu spousta divokých pláží. Z významných letovisek se obvykle hovoří o třech místech - Mamaia, Mangalia a Eforie.


Foto: Mamaia

Co za to a praktické info

V první řadě je potřeba říci, za kolik se do Rumunska a zpět dostanete. Způsobů je několik. 

Mnoho lidí využívá služeb cestovních kanceláří a s dopravou až “pod kopec“ si platí i služby průvodce. Cena takového zájezdu se pohybuje od 4 do 6 tisíc.

Další možností je využití služeb cestovních agentur, které vás v dané termíny zavezou autobusem na vlaky do Oradey, odtud pak můžete pokračovat svým směrem. Za poplatek můžete přibalit i svého dvoukolého miláčka. Taková zpáteční jízdenka vás vyjde na 1 400 Kč.

Mnozí do těchto končit cestují vlakem. Potom zpáteční jízdenka, kterou koupíte z hranic Česko/Slovensko na hranice Maďarsko/Rumunsko, stojí 850 Kč. Po Rumunsku se pak tito lidé pohybují na jízdenku Eurodomino 76 EUR (7 denní). Cena jednotlivého jízdného je podobná jako u nás.

Železniční síť v Rumunsku je poměrně hustá, vlaky o něco pomalejší a hlavně špinavější než u nás. Rozhodně vlaky nelze doporučit jako místo k odpočinku, kde byste všichni usnuli klidným spánkem. Je dobré, když alespoň jeden hlídá zavazadla ostatních. Příliš dlouho se nezdržujte ani na nádražích. Speciálně ve velkých městech se sem stahují pochybné existence.

Lidé, kteří jsou poněkud dobrodružnějšího zaměření, se po Balkánu pohybují stopem. Nutno podotknout, že v Rumunsku se za stop platí. V přímořských oblastech se dá pohybovat taxi nebo MHD, ceny jsou přibližně stejné jako u nás. V horských oblastech se za úplatu dá popojet na korbě náklaďáčku nebo vláčku dřevorubecké lesní železnice.


Foto: Bran - Drákulův hrad

Co dodat závěrem k putování po Rumunsku? Ceny jsou víceméně stejné jako u nás. Dovolit si tedy můžete jak hospůdku, tak třeba i přespání v soukromí či hotýlku. Rumuni jsou zvyklí na tzv. spaní na divoko. Je ale dobré se vždy domluvit s místními o postavení stanu v zahradě nebo parku a vyhnout se tak zbytečným nepříjemnostem.

Ceny vstupného do objektů jsou srovnatelné s cenami u nás. Jídlo je dobré, levné. V civilizaci vždy pijte vodu balenou. V horách jsou studánky a prameny čisté.

Pro Rumunsko stejně jako všechny balkánské země platí, že vypadat omšele je polovina záruky, že si vás nikdo nevšimne a naopak pomůže.

Po otevření hranic na začátku 90. let minulého století cestovala většina lidí na západ do Alp, Pyrenejí či Apenin. Teď se do Rumunska vracejí za klidem a možná i pocitem, že se ocitli o 100 let dříve. Lidé v horách jsou příjemní, ten tam je pocit, že vás chce každý jen okrást. Zbývá se jen nebát a vyrazit na znovuobjevený Balkán!

Zájezdy do Rumunska pořádá CK Poznání.

- PR článek -

CK POZNÁNÍ
Palackého třída 2744
530 02  Pardubice-Zelené Předměstí

Tel.: 466 535 401, 466 510 074
poznani@poznani.cz   
www.poznani.cz

Pobočka Praha 3
Bořivojova 23 (vchod z Ondříčkovy) 
Tel.: 222 211 756
praha@poznani.cz

Pobočka Brno 
Nám. Svobody 10 (nádvoří Alfa pasáže)
Tel.: 542 213 676  
brno@poznani.cz 

Pobočka Liberec 
Na Bídě 657/8a (Adrenalin centrum) 
Tel.: 486 112 250 

Pobočka Hradec Králové 
Tomkova 911 
Tel.: 495 513 816, 605 538 365 

Článek byl zobrazen 12 321 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko